Kritiek op ontwikkelingshulp Mali

Verschillende partijen in de Tweede Kamer zijn kritisch over de vele jaren dat Mali ontwikkelingshulp heeft gekregen van Nederland. Het heeft kennelijk niet kunnen voorkomen dat Frankrijk nu moet bijspringen in de strijd tegen islamitische rebellen, klonk het woensdagavond tijdens een debat over de gewapende strijd in het Afrikaanse land.

Veel partijen refereerden aan de status van Mali als 'donor darling' en de lange betrokkenheid van Nederland bij het land. "Veel succes heeft die jarenlange ervaring kennelijk niet gehad", schamperde Han ten Broeke van de regeringspartij VVD. De hulp heeft niet weten te voorkomen dat Mali niet in staat was het eigen grondgebied te regeren, zei hij.

De liberaal kreeg bijval uit onverwachte hoek. Fractieleider Bram van Ojik (GroenLinks) verklaarde dat hem 'ook wel een beetje een ongemakkelijk gevoel' bekroop toen Ten Broeke het resultaat van de jarenlange ontwikkelingshulp aankaartte. Nederland heeft verschrikkelijk veel gedaan voor het land, zei hij. "Hoe kan het nou toch dat we dit niet hebben zien aankomen?"

D66 en de SGP willen van het kabinet weten welke lessen het trekt over de ontwikkelingshulp die de afgelopen jaren is gegeven. De PVV liet weten sowieso tegen het verstrekken van ontwikkelingshulp te zijn. Het conflict is niet op te lossen met ontwikkelingshulp, zei Raymond de Roon (PVV).

Het kabinet steunt de Franse interventie in Mali. Eerder op de avond maakte de regering ook bekend dat Nederland steun zal leveren aan de Fransen. Op korte termijn wordt minstens één transportvliegtuig gestuurd. Frankrijk heeft daarom gevraagd. Ook overweegt het kabinet om een miljoen euro aan noodhulp aan het land te geven.

Een Kamermeerderheid staat achter de politieke steun die het kabinet aan de Fransen heeft gegeven. Behalve de regeringspartijen spraken onder meer het CDA en de PVV hun steun uit. Wel waren er in de Kamer nog vragen over de precieze vorm die de logistieke steun krijgt. Ook wil de Kamer weten hoe het met de Nederlanders gaat in Mali.