'Nooddienstregeling spoor mislukking'

De door NS en ProRail afgekondigde nooddienstregeling op het spoor heeft niet gewerkt. Dat concludeert de Maatschappij Voor Beter OV na een evaluatie van de eerste twee dagen van deze dienstregeling. Door allerlei storingen is de doelstelling -het aan de praat houden van het treinverkeer- in grote delen van het land op een mislukking uitgelopen. Reizigers zijn dus voor niets afgescheept met gehalveerde treindiensten op de drukste trajecten.

Ook vertoonde de Fyra-dienst op zowel de trajecten Amsterdam - Breda als Amsterdam - Brussel een bedroevend resultaat met hoge uitval en langdurige vertragingen.

Voor Beter OV is het dan ook volstrekt oneens met het besluit van NS en ProRail om ook morgen de uitgeklede dienstregeling uit te gaan voeren. Ten eerste omdat de weersomstandigheden daartoe feitelijk geen aanleiding meer vormen en ten tweede omdat reizigers met langere reistijden en uitpuilende treinen worden geconfronteerd, terwijl dat -zoals vandaag dus is aangetoond- niet leidt tot het per spoor bereikbaar houden van ons land. Ook wordt overduidelijk dat het de NS niet is gelukt, de treinen die wél reden, te verlengen, zodat de reizigers behoorlijk konden worden vervoerd. Er is geen enkele reden om aan te nemen, dat deze treinen morgen en de dagen daarna wél zullen worden verlengd, zegt de reizigersclub tegen FOK!

Voor Beter OV merkt overigens op, dat de term 'uitgeklede dienstregeling' misleidend is, aangezien de NS niet de bedenkers van deze noodmaatregel, maar de reiziger in de kou laat staan. Al eerder bood de club excuses aan voor het in de NS gestelde vertrouwen.