'Armstrong kan wielrennen plek op Spelen kosten'

Wielrennen zou zijn plaats op de Olympische Spelen kunnen verliezen als blijkt dat de UCI wist van dopinggebruik. Dat zegt IOC-lid Dick Pound dinsdag tegen persbureau Reuters. Volgens het voormalig hoofd van de mondiale antidopingautoriteit WADA is dat mogelijk de enige manier om de wielerunie te bewegen schoon schip te maken.

De UCI krijgt van Pound sowieso een veeg uit de pan. "Het IOC moet het oplossen, want de UCI staat niet bekend vanwege zijn harde optreden tegen doping", sneerde Pound.

"De enige manier waarop er grote schoonmaak gemaakt wordt, is als al deze mensen zeggen: he, we zijn niet meer op de Spelen en daar willen we wel zijn, laten we onze plek terugverdienen", stelt de Canadees. Hij vergelijkt de situatie met die van het gewichtheffen enkele jaren geleden.

Pound reageerde met zijn uitspraken op de bekentenis van Lance Armstrong in een interview met Oprah Winfrey. Volgens bronnen zou hij daarin hebben gezegd dat de wielerunie van zijn dopinggebruik op de hoogte was. Er gaan al langer geruchten dat positieve dopingtests van Armstrong door de wielerunie zouden zijn weggewerkt in ruil voor donaties van de Texaan.