Katholiek offensief tegen homohuwelijk

De Engelse aartsbisschop Vincent Nichols heeft katholieken in Engeland en Wales in een brief opgeroepen hun vertegenwoordigers in het parlement te manen tegen plannen van de regering te stemmen om het homohuwelijk te legaliseren. De brief werd in het weekeinde voorgelezen in de kerkgemeentes.

De aartsbisschop van Westminster vraagt kerkgangers op een 'duidelijke, kalme en krachtige manier' hun zorgen per brief over te brengen aan de parlementsleden. "Op dit moment," zei hij: "kijken we naar onze Parlementsleden om de verbintenis tussen man en vrouw te verdedigen, niet te veranderen, als het essentiële element in het idee van de familie."

Gisteren verscheen al een brief van de aartsbisschop van Birmingham, Bernard Longley. Daarin waarschuwde hij voor de onvoorzienbare gevolgen van een opvoeding zonder vaderlijke of moederlijke inbreng op het kind, en op de samenleving in het geheel.

Hij noemde de 'elkaar aanvullende liefde van een vader en moeder' een 'dierbaar geschenk dat we ieder kind moeten toewensen'. Het zou essentieel zijn voor een open en tolerante blik: "We leren in beginsel over diversiteit en we krijgen respect voor verschillen door de manier waarop onze ouders elkaar aanvullen."

De aanvallen van de religieuze leiders zijn een laatste poging om het homohuwelijk tegen te houden. De Britse premier David Cameron wil in januari wetgeving introduceren om het homohuwelijk toe te staan. Een grote meerderheid van de bevolking staat volgens peilingen achter deze wijziging.

Homoseksuelen kunnen in het VK sinds zeven jaar een geregistreerd partnerschap aangaan dat niet alle voordelen van het huwelijk heeft. Ook kan dit niet aangegaan worden in religieuze settings. De voorgestelde wet moet dit veranderen.

Het bericht is uitgebreid en herschreven om 16:30u - Redactie.