Voetballers braaf na aanscherpen regels

De voetballers in het betaald voetbal lijken zich te schikken in de naleving van de regels. Dat laat een woordvoerder van de KNVB maandag weten. "Het weekeinde is rustig verlopen met weinig protesten", aldus de zegsman. De bond liet vrijdag weten dat protesten tegen een beslissing van de scheidsrechter direct een gele kaart opleveren.

De woordvoerder kon niet exact zeggen hoeveel gele kaarten zijn uitgedeeld als gevolg van de strengere handhaving van het bestaande handvest. Onder anderen FC Utrecht-verdediger Dave Bulthuis en Derk Boerrigter van Ajax ontvingen zondag in het duel tussen beide clubs een prent vanwege protesten tegen de arbitrage.

Ook Vitesse-aanvaller Jonathan Reis werd zaterdag bestraft nadat hij tijdens het treffen met sc Heerenveen zijn beklag deed over een beslissing van scheidsrechter Pieter Vink.

De KNVB besloot vrijdag dat alleen de aanvoerders nog om opheldering mogen vragen. De discussie over de voorbeeldfunctie van profvoetballers kwam op gang na het overlijden van de mishandelde grensrechter Richard Nieuwenhuizen van de Almeerse club Buitenboys.