Taliban slaan mildere toon aan

Gezanten van de Taliban hebben op een conferentie in Frankrijk niet het alleenrecht op de macht in Afghanistan opgeëist. Ook hebben zij beloofd dat vrouwen recht krijgen op werk en onderwijs. Dat komt naar voren uit een door Taliban-woordvoerder Zabihullah Mujahid verspreide weergave van de toespraken van de twee gezanten, Mawlawi Shahbuddin Dilawar en Muhammad Naeem.

Op de bijeenkomst in Frankrijk waren gezanten van de Afghaanse regering en de Taliban, alsook van de met de Taliban gelieerde groep Hezb-e-Islami en politieke tegenstanders van president Hamid Karzai. De Franse gastheren spraken van een discussie onder Afghanen, geen vredesonderhandelingen. Het is onduidelijk of de mildere toon van de Taliban-gezanten daadwerkelijk een beleidsverandering weergeeft, of alleen een tactische zet is in de propagandaoorlog om de Afghaanse bevolking voor zich te winnen.

Volgens de verklaring van de Taliban moet een nieuwe grondwet de rechten van alle Afghaanse burgers waarborgen. Vrouwen zouden hun echtgenoot mogen kiezen, eigendomsrechten krijgen en recht hebben op onderwijs en werk, rechten die hun eerder onder het extremistische Taliban-bewind werden onthouden.

Het Afghaanse ministerie van buitenlandse zaken liet weten blij te zijn met zulke besprekingen, maar verwacht niet dat die de kloof tussen de twee partijen zullen overbruggen. "Het vredesinitiatief is een proces en een, twee of drie van zulke bijeenkomsten zullen de problemen niet oplossen. Maar wij zijn hoopvol voor de toekomst", zei woordvoerder Janan Mosazai.

De voorwaarden van de Afghaanse regering voor onderhandelingen met de Taliban zijn onveranderd: een staakt-het-vuren, erkenning van de Afghaanse grondwet, verbreking van banden met internationale terroristen en eerbiediging van de rechten van Afghaanse burgers, vrouwen en kinderen incluis.

De Taliban-gezanten herhaalden in hun toespraken de standpunten van de groep, namelijk dat de bestaande grondwet ongeldig is, 'want tot stand gekomen in de schaduw van B-52's', en dat de Taliban de legitieme regering van het land vormen. Verder moeten alle buitenlandse strijdkrachten uit Afghanistan vertrekken en dragen de voor 2014 geplande verkiezingen niet bij aan een oplossing voor de Afghaanse problemen omdat ze dan nog plaatsvinden onder buitenlandse bezetting.

"Als eerste stap moet er een eind komen aan de bezetting; dit is de wens van de hele natie, omdat dit de moeder is van alle tragedies", aldus de verklaring van de Taliban.