'Nederland niet veilig voor zeilbroers'

Het is niet veilig voor de dyslectische zeilbroers Enrique en Hugo om terug te keren naar Nederland. Dat zegt hun advocaat Katinka Slump zaterdag, nadat de rechtbank vrijdag bepaalde dat het duo, dat volgens hun moeder hoogbegaafd is, het komende jaar onder toezicht van Bureau Jeugdzorg komt te staan. Volgens Slump bestaat de mogelijkheid dat de jongens uit huis worden geplaatst.

Tegen het vonnis wordt hoger beroep ingesteld, zegt de raadsvrouw, die 'flabbergasted' is over het vonnis. "De kust is voor hen niet veilig", zegt Slump. "Zonder de ondertoezichtstelling waren ze 10 of 15 januari naar Nederland gekomen, maar dat is nu niet zeker. We gaan nu rustig nadenken over de toekomst."

Zowel de moeder als de broers hebben geschokt gereageerd, zegt Slump. "De jongens zijn ontzettend bang en dat is terecht. Ik heb tegen de moeder gezegd dat haar zonen bij terugkeer mogelijk uit huis worden geplaatst. En naar de Middellandse zee zie ik geen politiebootje varen." De moeder vreest volgens de advocate dat de jongens in een instelling mogelijk tussen criminelen terechtkomen.

De broers van 14 en 15 jaar maken sinds eind augustus een zeiltocht langs Europese landen om aandacht te vragen voor kinderen die net als zij niet naar school zouden kunnen vanwege hun dyslexie. De tieners volgen al meer dan drie jaar geen regulier onderwijs.

De Raad voor de Kinderbescherming stapte daarom naar de rechter. In augustus werd een ondertoezichtstelling nog afgewezen, maar deze keer willigde de rechtbank het verzoek in.

"Wij willen dolgraag dat ze naar Nederland komen voor school, maar natuurlijk geen ondertoezichtstelling of uithuisplaatsing", vervolgt Slump. "Geen enkele school wil ze inschrijven. Dat moeten ze wel, maar ze doen het niet. En het ministerie van Onderwijs, de onderwijsinspectie en de VO-raad doen er niets tegen. Zo gauw ze zijn ingeschreven, komen ze terug naar Nederland."

De raadsvrouw noemt het vonnis 'een klap in het gezicht' van de ouders. "Wat kunnen we nog doen, niemand geeft advies over alternatieven. De schoolbesturen bepalen wie er wordt ingeschreven. Het recht op onderwijs is op deze manier een wassen neus, een wurggreep waar ouders in terechtkomen."

De zaak wordt voorgelegd aan een hogere rechter. "Dat in ieder geval, we moeten iets doen voor de thuiszitters, en daar de zwartepiet weghalen", zegt Slump. Volgens haar is dertig procent van de thuisblijvers hoogbegaafd.

Scholen in Haarlem willen de jongens uit Buitenhuizen niet inschrijven en houden elkaar volgens Slump de hand boven het hoofd. Ook in Amsterdam en Huizen is geen school gevonden die de broers wil inschrijven. Een school voor hoogbegaafde leerlingen in Arnhem zou wel een mogelijkheid zijn, maar dat is twee uur reizen. Bovendien staat niet vast dat de jongens inderdaad hoogbegaafd zijn. Volgens de rector van hun vorige school kunnen de jongen absoluut geen VWO-niveau aan.

Een leerplichtambtenaar heeft vrijdag aangekondigd een proces-verbaal te schrijven over de broers. Een oplossing is volgens de advocaat dat Jeugdzorg een kort geding aanspant tegen schoolbesturen die weigeren kinderen in te schrijven. "Dan zijn we eruit en komen ze terug."