Zuinige auto slecht voor provinciale schatkist

Voor het eerst dalen de inkomsten van de provincies uit de opcenten op de motorrijtuigenbelasting. Dat komt doordat steeds meer zuinige auto's zijn vrijgesteld van de belasting. De inkomsten dalen volgend jaar naar 1,45 miljard euro, vijf miljoen euro minder dan dit jaar. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag bekend.

Vorig jaar werden 3,5 keer zo veel zuinige auto's verkocht als in 2009. Het betrof 206 duizend nieuwe auto's die waren vrijgesteld van de belasting op een totaal van 556 duizend.

In de helft van de provincies worden de opcenten voor autobezitters wel verhoogd. De provincie Noord-Holland ziet de inkomsten met ruim zeven procent dalen omdat een groot autoleasebedrijf verhuist naar Noord-Brabant en daar de belasting gaat afdragen. Noord-Brabant ziet de inkomsten daardoor juist stijgen met bijna acht procent.

De opcenten werden in 1981 ingevoerd als opslag boven op de motorrijtuigenbelasting. In het eerste decennium van de eeuw verdubbelden de opbrengsten uit de belasting. De opcenten worden door de Belastingdienst geïnd voor de provincies.