'Onvoldoende kennis bij militairen Patriot-missie'

Een deel van de Nederlandse militairen die worden ingezet voor de Patriot-missie in Turkije is onvoldoende opgeleid om te werken met het raketafweersysteem. Dat stelt voorzitter Wim van den Burg van de militaire vakbond AFMP woensdag in De Telegraaf. Hij noemt het onverantwoord om onervaren eenheden te sturen.

De eenheden die binnenkort voor maximaal een jaar worden uitgezonden zijn volgens Van den Burg aangevuld met landmachtmilitairen omdat er te weinig luchtmachtpersoneel is. "Zij zijn absoluut onvoldoende opgeleid om met de Patriots te werken", zegt hij in de krant. De bond heeft om uitleg van het ministerie gevraagd.

Een woordvoerder van de luchtmacht stelt in een reactie in de krant dat het wel meevalt met de onervarenheid. "Voorheen vielen de Patriots onder de luchtstrijdkrachten. Na een samenvoeging zijn ook landmachtmilitairen er vertrouwd mee gemaakt. Dat dit wellicht niet altijd leuk wordt gevonden door de luchtmacht, betekent niet dat de landmacht er niks van kan."

In totaal reizen maximaal 360 militairen mee met de missie, die een halfjaar tot een jaar duurt. De eerste groep vertrekt deze week, begin volgende maand volgt een groep kwartiermakers.


'Onvoldoende kennis bij militairen Patriot-missie' (Foto: Novum)