'Satelliet Noord-Korea stuurloos'

De satelliet die Noord-Korea vorige week lanceerde lijkt niet goed te werken. De kustmaan vliegt wel in een baan om de aarde, maar lijkt daarbij stuurloos rond te tollen. Dat heeft Jonathan McDowell, een astrofysicus verbonden aan universiteit Harvard, dinsdag gezegd.

Data van volgsystemen in Zuid-Afrika en Groot-Brittannië wijzen er op dat de satelliet niet altijd even fel licht weerkaatst, wat kan betekenen dat de kunstmaan om zijn eigen as draait terwijl hij zijn baantjes rond de aarde aflegt. De satelliet zou, als hij naar behoren functioneert, constant op de aarde moeten zijn gericht.

Ondanks de technische mankementen kan de satelliet nog jaren in een baan om de aarde blijven. Aangezien de oorzaak van de problemen onbekend is, is het volgens McDowell mogelijk dat Noord-Korea erin slaagt de satelliet te repareren.

Het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA zei vorige week dat de kunstmaan revolutionaire hymnen over onder meer Kim Il Sung, de grondlegger van Noord-Korea, de ruimte in straalt.


'Satelliet Noord-Korea stuurloos' (Foto: Novum)