Dolfinarium boos over 'leugens'

De dierenartsen van het Dolfinarium in Harderwijk en stichting SOS Dolfijn zijn "zeer verbolgen over de leugens" die Lenie’t Hart van de Zeehondencrèche en Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren hebben verspreid over de aanpak van bultrug Johannes.

De artsen gaven vrijdag het dier een slaapmiddel. De bultrug was aangespoeld op zandbank De Razende Bol en was ernstig verzwakt.

Zaterdag bleek dat het slaapmiddel niet had gewerkt. De artsen zagen af van een tweede poging. De injectie moest nu in de staart, maar de dierenartsen vonden dat te gevaarlijk omdat de walvis met de staart kon gaan slaan.

De website van de Zeehondencrèche van Lenie 't Hart meldde zondag dat een dierenarts van het dolfinarium zaterdag opnieuw een euthanasiepoging had gedaan. "Het stoort het Dolfinarium in hoge mate dat zulke leugens worden verspreid. Het is stemmingmakerij. Onze dierenartsen zijn na vrijdagavond niet meer in de buurt van de Bultrug geweest", aldus Marten Foppen, directeur van het Dolfinarium.

Ook de uitlatingen van Marianne Thieme hebben kwaad bloed gezet. Thieme zou hebben getwitterd dat de reddingspoging door het Dolfinarium werd gedwarsboomd en dat de artsen onkundig hebben gehandeld. Foppen: "Wij vinden het onbegrijpelijk dat een volksvertegenwoordiger dit soort grove beschuldigingen mag maken zonder te checken. Net als bij de zaak omtrent orka Morgan bleef een telefoontje van mevrouw Thieme uit".

Dolfinarium boos over'leugens'
Dolfinarium boos over'leugens' (Foto: ANP)