Eb en Vloed storten neer

Eb en Vloed hebben bijna een jaar lang achter elkaar aan gevlogen, loerend naar de maan. Maar nu de twee satellieten bijna zonder brandstof zitten, laten de wetenschappers van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA ze neerstorten op het maanoppervlak.

De twee kunstmanen slaan maandag, in Nederland rond middernacht, vlak na elkaar in op een berg bij de noordpool van de maan. Aan de gecontroleerde crash is flink wat planning voorafgegaan om er zeker van te zijn dat speciale plekken op de maan, zoals de locatie van de eerste maanwandeling, niet worden getroffen.

Geïnteresseerden hoeven niet op te blijven om het spektakel te aanschouwen, want het zal niet te zien zijn vanaf de aarde. Een ander ruimtevaartuig dat de maan in de gaten houdt, de Lunar Reconnaissance Orbiter, zal proberen foto's te maken van de sporen die de satellieten ter grootte van een wasmachine achter zullen laten. Als alles volgens plan verloopt slaan Eb en Vloed met een snelheid van ruim 6100 kilometer per uur in op de maan.

Eb en Vloed hadden als taak het zwaartekrachtveld van de maan te meten. Hiermee hoopten wetenschappers een beter beeld te krijgen van het binnenste van de maan en zijn jonge jaren.


Eb en Vloed storten neer op de maan (Foto: Novum)