Texel: oude ruzie uitgevochten over rug bultrug

De kritiek op het overlijden van de bultrug die woensdag strandde bij Texel en dit weekeinde overleed komt vooral voort uit oude ruzies. Dat zei burgemeester van Texel Francine Giskes maandagochtend op Radio 1. Volgens haar werden oude ruzies met grof geweld en veel vuilspuiterij over de rug van de walvis uitgevochten.

Ze wees erop dat de zeehondencrèche van Lenie 't Hart en het Texelse natuurmuseum Ecomare al jaren van mening verschillen over hoe zeehonden moeten worden opgevangen. 't Hart had veel kritiek op de gang van zaken rond de gestrande walvis, waarbij Ecomare een adviserende rol speelde.

Ook een ruzie tussen commerciële bergers en de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij speelt volgens Giskes een rol. "Beroepsbergers willen alleen tegen forse betaling schepen helpen. De KNRM doet dat al twee eeuwen gratis. Dat steekt en dat komt nu allemaal ongelukkig samen."

De beroepsbergers hadden aangeboden gratis te proberen de walvis los te trekken, nadat de KNRM hier niet in was geslaagd. De bergers konden echter geen poging wagen omdat de gemeente de ligplaats tot verboden gebied had verklaard.

Onder meer Sea Shepherd had zondag kritiek op de gang van zaken rond de bultrug. De organisatie vindt het verdacht dat alleen is geprobeerd het dier met een spuitje uit zijn lijden te verlossen en niet met een explosief.

Die optie werd volgens Sea Shepherd uitgesloten omdat het karkas dan beschadigd raakt en Naturalis, dat het skelet wil tentoonstellen, er dan niets meer aan heeft. De Partij voor de Dieren vindt dat belanghebbenden, zoals Naturalis, daarom geen rol meer moeten krijgen in de besluitvorming rond gestrande dieren.

Volgens Giskes is het logisch dat tien deskundigen over een onderwerp tien verschillende meningen hebben. "Ik heb mij verlaten op deskundigen die de instellingen op het eiland zijn en die vanuit het ministerie van Economische Zaken zijn ingezet. Zij hebben het beleid rond Johannes (zoals de bultrug is genoemd, red.) bepaald en ik heb de uitvoering mogelijk gemaakt."

Ze wees erop dat leider van de Partij voor de Dieren Marianne Thieme en Lenie 't Hart zelf niet bij de walvis zijn geweest. "De beste stuurlui staan aan wal."