Meldpunt voor foie gras in kerstpakket

Werknemers die foie gras in hun kerstpakket hebben gekregen kunnen hun baas verklikken bij een meldpunt. De productie van foie gras is vanwege de dieronvriendelijke methode verboden in Nederland, maar het levergerecht wordt nog wel geïmporteerd. Rond de feestdagen duikt het omstreden gerecht nog regelmatig op in horeca, winkels en kerstpakketten, stelt stichting Wakker Dier zondag in een bericht.

Om foie gras te maken worden ganzen en eenden in korte tijd vetgemest door een buis in de keel te stoppen en maïspap naar binnen te pompen. Wakker Dier ageert al langer tegen het gerecht. Inmiddels hebben meerdere winkelketens, waaronder Albert Heijn en de Bijenkorf, foie gras uit de schappen gehaald.

Werkgevers die worden verklikt krijgen van Wakker Dier een zogenoemd wakkerschudkerstpakket opgestuurd. Daarin zit een blikje faux gras, een vegetarisch alternatief van de Belgische dierenbeschermingsorganisatie Gaia. Wakker Dier zegt volgend jaar geen foie gras in de kerstpakketten te willen zien.

De stichting waarschuwt dat diervriendelijke foie gras niet bestaat. Er zouden steeds meer verhalen opduiken over een diervriendelijke variant, maar foie gras is volgens Wakker Dier een merknaam voor levers die minstens vier keer zo groot zijn als een normale lever. Dat zou alleen mogelijk zijn met dwangvoeding. "In Frankrijk is dwangvoeding voor de productie van foie gras zelfs in de wet voorgeschreven."