Tot acht jaar cel voor uitbuiting uitzendkrachten

Een 39-jarige directeur van uitzendbureau Flextime in Deventer is vrijdag veroordeeld tot acht jaar cel voor het uitbuiten van vooral Poolse werknemers. Dat heeft de rechtbank in Zwolle bepaald. Zijn 33-jarige mededirecteur werd veroordeeld tot vier jaar cel. Justitie had eerder dezelfde straffen geëist.

De rechtbank achtte bewezen dat de mannen deel uitmaakten van een criminele organisatie. De directeur heeft zich volgens de rechtbank onder meer schuldig gemaakt aan mensenhandel, witwassen, drie verkrachtingen en seksuele uitbuiting van uitzendkrachten. De directeur werd als leider gezien en kreeg daarom de hoogste straf.

Zijn mededirecteur werd schuldig bevonden aan deelname aan een criminele organisatie, mensenhandel, witwassen en valsheid in geschrifte. Hij vervalste onder meer kasbonnen van salarissen van werknemers.

Ook vier medeverdachten die terechtstonden werden veroordeeld tot straffen variërend tussen vier en achttien maanden. Een vrouwelijke medeverdachte kreeg een werkstraf van honderd uur opgelegd. Uitzendbureau Flextime moet daarnaast een boete betalen van vijftigduizend euro.