Moszkowicz krijgt waarschuwing voor belediging

Advocaat Bram Moszkowicz heeft een waarschuwing gekregen wegens het beledigen van rechter Marcel van Oosten. Dat heeft de tuchtrechter van de Raad van Discipline woensdag bepaald. Eind oktober zette de tuchtrechter Moszkowicz al uit zijn ambt, onder meer omdat hij te grote contante betalingen aannam.

De bekende advocaat had Van Oosten, die voorzitter was van de rechtbank in het proces tegen PVV-leider Geert Wilders, vorig jaar in De Telegraaf onder meer 'een krampachtige, humorloze magistraat' genoemd.

De tuchtrechter oordeelde dat Moszkowicz daarmee te ver is gegaan. Volgens de rechter waren de uitspraken 'onnodig grievend voor de rechter in kwestie'. Ook beschadigen ze het vertrouwen in de rechterlijke macht 'zonder grond en zonder dat daarmee een redelijk doel zoals een cliëntbelang is gediend', aldus de tuchtrechter.

Moszkowicz is tegen zijn schrapping in beroep gegaan. Het Hof van Discipline neemt er naar verwachting volgend jaar een beslissing over. Tot die tijd mag de advocaat zijn beroep blijven uitoefenen.

Volgens de raad heeft de waarschuwing nut, omdat het hof anders kan besluiten dan de raad. Pas als het hof de advocaat gelijk geeft, gaat de waarschuwing officieel in.

Of Moszkowicz ook tegen de waarschuwing in beroep gaat, is niet bekend. De advocaat was op korte termijn niet bereikbaar voor een reactie.