Armstrong mogelijk toch strafrechterlijk vervolgd

Lance Amstrong wordt mogelijk toch strafrechtelijk vervolgd. Het Amerikaanse Ministerie van Justitie onderzoekt beschuldigingen van Floyd Landis, een oud-ploeggenoot van de Texaan, die beweert bewijs te hebben dat Armstrong overheidsgeld heeft gebruikt om aan verboden middelen te komen. Dat schrijft de Wall Street Journal woensdag.

Landis, die zelf zijn tourzege van 2006 kwijtraakte omdat hij werd betrapt op doping, heeft de rol van klokkenluider op zich genomen in de zaak Armstrong. De wet in de Verenigde Staten schrijft voor dat burgers een aanklacht mogen indienen indien er sprake is van fraude tegen de overheid.

Landis en Armstrong reden samen van 1999 tot 2004, de periode dat Armstrong zes van zijn zeven tourzeges boekte. Sponsor van de ploeg was US Postal, het nationale postbezorgingsbedrijf. Het staatsbedrijf was volgens een contract dat de krant heeft ingezien, goed voor ruim dertig miljoen dollar aan sponsorgeld tussen de jaren 2001 en 2004.

Armstrong werd in oktober, in een vernietigend rapport van het Amerikaanse antidopingagentschap Usada, ontmaskerd als jarenlange dopingzondaar. Oud-ploeggenoten verklaarden onder ede dat er sprake was van een systematisch dopingnetwerk bij de ploeg. Daarop werden hem zijn zeven tourzeges ontnomen.


Armstrong mogelijk toch strafrechterlijk vervolgd (Foto: Novum)