Aquariumvis niet vies van mannenliefde

Als je als mannelijke vis echt wilt scoren bij de vrouwtjes, moet je niet te beroerd zijn om eens een andere kerel in de poeperd te nemen. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit van Frankfurt. De Duitsers trokken deze conclusie na onderzoek onder een stel vissen.

Evolutionair bioloog David Bierbach heeft weken van zijn leven gewijd aan het besturen van de seksuele opwinding van de poecilia mexicana. Deze populaire aquariumvisjes, die in de natuur alleen voorkomen in Centraal- en Zuid-Amerikaanse wateren, worden zo'n vijf centimeter groot. Deze gevinde vriendjes blijken gek te zijn op seks.

Als poecilia mexicana-mannetjes met elkaar seks hebben, maakt dit grote indruk op de vrouwtjes. Homoseks toont namelijk aan dat ze vitaal en fit zijn. "Seksuele activiteit zelf is een teken van kwaliteit voor de vrouwtjes", concludeert Bierbach. "Zieke of ondervoede mannetjes vertonen namelijk weinig seksueel gedrag."

De wetenschappers hebben voor de poecilia mexicana gekozen omdat deze vissen, in tegenstelling tot andere, levendbarend zijn. Zij lieten de vrouwtjes filmpjes zien waarop mannetjes seks hebben met zowel elkaar als andere vrouwtjes. "Van beide werden de vrouwtjes opgewonden." Daarnaast keken de vrouwtjesvissen langer naar visporno dan naar filmpjes waarop mannetjes geen seks hebben.