Amsterdam naar rechter om snelheidsverhoging A10

Amsterdam stapt naar de rechter vanwege de snelheidsverhoging op het westelijke deel van de ringweg A10. De gemeente wil dat deze wordt teruggedraaid van 100 naar 80 kilometer per uur, schrijft wethouder van Verkeer Eric Wiebes (VVD) woensdag in brief aan het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Amsterdam worstelt al enkele jaren om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren. In 2015 moet de gemeente voldoen aan de Europese normen voor luchtkwaliteit maar Wiebes vreest dat de verhoging van de maximumsnelheid overdag 'letterlijk averechts werkt'.

"De gemeente ziet voldoende aanknopingspunten de beslissing van de minister voor te leggen aan de rechter en zet er op in dat de snelheidsverhoging wordt teruggedraaid", aldus Wiebes. Volgens hem heeft de overheid de risico's op overschrijdingen van de wettelijke normen voor luchtkwaliteit ernstig onderschat.

De wethouder zegt verder bereid te zijn om stevige maatregelen te overwegen, zoals het invoeren van een milieuzone voor het bestelverkeer. Wiebes zegt zich zorgen te maken over de gezondheid van de Amsterdammers. Gemiddeld leven inwoners van de stad als gevolg van luchtverontreiniging een jaar korter.

De maximumsnelheid op de A10 ging afgelopen zomer omhoog. Overdag mag er 100 kilometer per uur worden gereden, 's nachts is de maximumsnelheid nog wel 80 kilometer per uur.