Plasterk wil opheldering over verhuizing kampers

De gemeente Maastricht en het provinciebestuur van Limburg moeten opheldering geven over de verhuisvergoeding van een miljoen die is uitgekeerd aan een familie op woonwagenkamp Vinkenslag. Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) vraagt om een zogeheten ambtsbericht, zo maakte hij dinsdag duidelijk tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer.

Plasterk zei dat hij 'met grote verbazing' heeft kennisgenomen van de vergoeding, die maandag door Nieuwsuur werd gemeld. Met het geld moest de verhuizing van drie woonwagens worden bekostigd, maar volgens het bedrijf dat de verplaatsing uitvoerde kostte die minder dan een ton.

Ook in de Tweede Kamer klonk verbazing. Joost Taverne (VVD), die Plasterk had ontboden in het parlement, vroeg zich af of er ook rijksgeld is gebruikt voor de vergoeding. Gerard Schouw (D66) zei dat hij zich dood was geschrokken. Joram van Klaveren (PVV) noemde het 'volslagen achterlijk' om een miljoen uit te trekken voor de verhuizing van 'wat woonwagentjes'.

Plasterk vraagt weliswaar om opheldering, maar het betreft het in de eerste plaats een lokale aangelegenheid, zei hij. De minster wees erop dat de kwestie aan de orde zal komen tijdens een debat in de gemeenteraad van Maastricht. Daar moeten ook de vragen van de Kamer worden beantwoord. Plasterk zal die middels het ambtsbericht doorsturen, zei hij.


Plasterk wil opheldering over verhuizing Vinkenslag (Foto: Novum)