'Voetballen veiliger dan werken'

Het sportveld is een veiligere plek dan het winkelcentrum, de straat, de trein of de werkplek. De slechte reputatie die sportvelden hebben is dan ook onverdiend, concluderen elf sportbonden in een onderzoeksrapport over sportiviteit en respect waar Trouw dinsdag over schrijft.

Het rapport werd gemaakt voordat grensrechter Richard Nieuwenhuizen in Almere fataal werd mishandeld door spelers van voetbalclub Nieuw-Sloten. De publicatie van het onderzoek is uit respect voor de arbiter uitgesteld tot dinsdag. Nieuwenhuizen is maandag gecremeerd.

Van de Nederlanders zou driekwart het idee hebben dat de amateursport wordt overschaduwd door agressie. Zij denken dat die agressie toeneemt en steeds grovere vormen aanneemt. Als Nederlanders wordt gevraagd waar ze vorig jaar getuige of slachtoffer zijn geweest van ongewenst gedrag blijkt dit beeld onterecht.

Bijna zes op de tien (57 procent) hebben op straat zogenoemd ongewenst gedrag meegemaakt of gezien. Bij het uitgaan is dit een derde, in winkelcentra 29 procent. In de sport is dat zeventien procent. Daarmee lijkt sporten veiliger dan werken, waar 21 procent ongewenst gedrag zag of meemaakte.

Dat het beeld anders is, zou komen doordat diefstal uit een kleedkamer harder aankomt dan diefstal in de bus. De sportbonden, waaronder voetbalbond KNVB, onderzochten hoe slecht gedrag kan worden voorkomen. Het zou helpen als spelers niet met de scheidsrechter mogen praten, zoals bij rugby het geval is. Daar mag alleen de aanvoerder de scheidsrechter spreken.

Uitgestelde straffen zoals de gele kaart bij het voetbal zou misdraging in de hand werken omdat die door de tegenpartij als onrechtvaardig wordt ervaren. Die wil direct voordeel hebben als een tegenstander zich misdraagt.