Gemeente moet betalen voor fataal ongeluk

De gemeente Stichtse Vecht is schuldig aan de dood van twee vrouwen die in 2009 omkwamen bij een verkeersongeluk in Tienhoven. Dat heeft de rechtbank in Utrecht maandag bepaald. Stichtse Vecht moet 21.500 euro boete betalen omdat de gemeente het slechte wegdek, met hobbels tot zes centimeter, te laat wegwerkte. De uitspraak komt overeen met de eis van justitie.

De twee vrouwen verloren eind maart 2009 op de Nieuweweg door de bobbels in het wegdek de controle over hun motor, schoven onderuit en botsten tegen een tegemoetkomende vrachtwagen. Justitie rekent het de gemeente aan dat niet werd ingegrepen om de weg te herstellen, terwijl buurtbewoners het slechte wegdek hadden gemeld en er bij een ongeluk op dat stuk weg begin maart ook al een motorrijder overleed.

De rechtbank gaf justitie maandag gelijk. De rechtbank oordeelde dat de gemeente na begin maart 2009 verkeersmaatregelen had moeten nemen om 'aan de verkeersonveilige situatie een einde te maken of het gevaar te beperken'. Zo had de gemeente het gevaarlijke weggedeelte af kunnen zetten, bij de hobbels een waarschuwing kunnen plaatsen of de snelheid op het stuk weg kunnen beperken. Omdat dat niet is gebeurd, oordeelde de rechtbank dat de dood van de motorrijdsters een gevolg is van nalatigheid van de gemeente.