'Atheïsten hebben het nog altijd moeilijk'

We mogen inmiddels dan bijna in 2013 zitten, nog steeds is het in grote delen van de wereld riskant tot ronduit gevaarlijk te zijn voor atheïsten. Dat blijkt uit het rapport Freedom Of Thought dat vandaag, op de VN-Dag van de Mensenrechten wordt gepubliceerd door de Internationale Humanistische en Ethische Unie (IHEU), een koepel van 120 humanistische, atheïstische en seculiere organisaties uit veertig landen.

Vooral islamitische landen maken het bont als het gaat om de rechten voor atheïsten. In die hoek bevinden zich ook de zeven landen in de wereld waar op atheïsme zelfs de doodstraf staat: Iran, Afghanistan, Sudan, Mauritanië, Pakistan, Saudi-Arabië en de Maldiven. Ook mishandeling door overheden komt voor.

Ook een aantal Europese landen komt er niet al te goed vanaf als het aankomt op de rechten voor atheïsten. Het gaat daarbij vooral om het bevoordelen van religieuze organisaties en het behandelen van niet-gelovigen als buitenstaanders. Dat geldt ook voor de VS, waar atheïsten nog altijd in zeven staten geen publieke functies mogen bekleden.