Tien nieuwe stations in 2012

Op het spoor gaat zondag 9 december de nieuwe dienstregeling in. Tegelijkertijd worden zeven nieuwe stations in gebruik genomen. Dat betekent dat er in 2012 in totaal tien nieuwe stations bij zijn gekomen, meldt ProRail in een persbericht.

Met ingang van zondag kunnen reizigers gebruikmaken van de stations Dronten, Kampen Zuid, Hoevelaken, Halfweg Zwanenburg, Almere Poort, Hengelo Gezondheidspark en Groningen Europapark. Eerder in 2012 opende ProRail al drie stations aan de MerwedeLingelijn: Sliedrecht Baanhoek, Hardinxveld Blauwe Zoom en Boven Hardinxveld.

In 2013 komen er nog eens twee stations bij: Leidsche Rijn en Maastricht Noord. ProRail investeerde de afgelopen vier jaar (2009 , 2010, 2011, 2012) ongeveer 1,5 miljard euro in het verbouwen van bestaande stations en hun omgeving en nieuwe stations. Dat doet ProRail met name in opdracht van het ministerie van infrastructuur & Milieu en regionale overheden. In 2013 staat er een investering van ongeveer 450 miljoen euro gepland.

Omdat het treinverkeer al jaren toeneemt en een aanhoudende groei van het aantal reizigers wordt verwacht, is er behoefte aan nieuwe stations en zijn bestaande station uit hun jasje gegroeid. ProRail werkt daarom aan de grootste stationsverbouwing sinds het bestaan van de spoorwegen. Grote centrale stations als Utrecht, Rotterdam, Den Haag, Arnhem worden moderner, ruimer en toegankelijker gemaakt. Ook tal van kleinere stations worden opgeknapt met bijvoorbeeld liften en extra fietsenstallingen.