Varkensboeren protesteren tegen kortingseis Jumbo

Varkensboeren protesteren maandagochtend bij het hoofdkantoor van Jumbo in Veghel tegen een prijsverlaging die de supermarktketen heeft opgelegd. Dat meldt de Nederlandse Vakbond Varkenshouders zondag. Jumbo eiste in september ongeveer tegelijk met Albert Heijn extra korting van zijn leveranciers.

Jumbo heeft veel nieuwe vestigingen geopend en om dat te bekostigen wil de supermarktketen met terugwerkende kracht over dit jaar een korting van 1,25 procent van zijn leveranciers. NVV heeft in een gesprek met Jumbo aangegeven dit onacceptabel te vinden omdat varkenshouders al weinig winst maken.

Toen de supermarkt vroeg met een alternatief te komen, heeft de NVV voorgesteld samen uit te rekenen wat varkenshouders nu eigenlijk nog overhouden. Jumbo heeft volgens de varkenshouders pas een dag na kerst tijd om weer met hen in overleg te gaan.

De varkensboeren vinden dat onacceptabel omdat de kortingsmaatregelen al eerder ingaan. Zij vinden dat zij niet serieus worden genomen. De NVV kondigt aan maandag een signaal af te geven dat de macht van de supermarkten niet langer wordt geaccepteerd door de varkenshouders.

Europarlementariër Kartika Liotard gaf in september al aan dat de kortingseisen van Jumbo en Albert Heijn mogelijk in strijd zijn met EU-regels. De supermarktketens hebben samen een marktaandeel van 55 procent in Nederland. Ze zouden hun machtspositie misbruiken door tegelijk een extra korting te eisen.

De directoraten-generaal voor mededinging en interne markt van de Europese Commissie gaven echter aan niet bevoegd te zijn hier een onderzoek naar in te stellen.