Bijna 36.000 handtekeningen voor homeopathie

Een online petitie om de homeopathische industrie te beschermen heeft tot nu toe al bijna 36 duizend handtekeningen opgeleverd. Met de petitie proberen de initiatiefnemers te voorkomen dat er verplicht wordt gesteld dat de werking van geneesmiddelen bewezen moet zijn voordat ze als zodanig mogen worden verkocht.

De initiatiefnemers stellen dat de homeopathische industrie bescherming verdient omdat de wetenschappelijke bewijzen voornamelijk geproduceerd zouden worden door de reguliere farmaceutische industrie. Daarnaast vrezen ze hogere zorgkosten en toenemend medicijngebruik.

Volgens de begeleidende tekst van de petitie zouden de nieuwe regels mogelijk het einde van de homeopathie betekenen, aangezien geneesmiddelen dan alleen nog verkocht mogen worden als ze ook daadwerkelijk iets doen. Dat is in het geval van homeopathische middelen per definitie onmogelijk, aangezien homeopathische middelen nooit werkzame stoffen bevatten.

De petitie is hier te vinden. Voor de tegenstanders van de homeopathie is er een aanmerkelijk minder populaire tegenpetitie. Deze werd tot nu toe door net iets meer dan driehonderd mensen ondertekend.