CU vindt Grexit beste optie voor iedereen

Griekenland moet uit de euro stappen. Dat is niet alleen voor Europa, maar ook voor de Grieken het beste, concludeert de ChristenUnie uit een onderzoek dat de partij door het eigen wetenschappelijk instituut heeft laten uitvoeren. Partijleider Arie Slob spreekt van het eerste rapport dat onafhankelijk de opties heeft onderzocht.

Doorgaan met steunoperaties zou Griekenland niet helpen. Daarmee worden de schulden namelijk groter en zo zou Griekenland naar de afgrond worden gedreven. De partij pleit voor het kwijtschelden van de schulden die tot nu toe zijn gemaakt en een begeleide uittreding uit de euro.

Griekenland kan wel binnen de Europese Unie blijven en toegang houden tot structuurfondsen. Een terugkeer naar eigen munt zou ruimte bieden voor devaluatie, waardoor het land zijn economische positie kan versterken.

De Europese Unie moet volgens de partij voor Nederland meer waard zijn dan het in stand houden van de euro alleen. Volgens Slob moeten landen elkaar niet opsluiten in de eurozone, maar werken aan gerichte exitvoorwaarden. Dat zou de geloofwaardigheid van een gemeenschappelijke munt versterken.