Antibioticagebruik veehouderij in 3 jaar gehalveerd

In de veehouderij wordt nog maar half zo veel antibiotica gebruikt als in 2009. De doelstelling om het gebruik volgend jaar met de helft te hebben teruggedrongen is daardoor nu al gehaald, schrijven minister van Economische Zaken Co Verdaas (PvdA) en minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) dinsdag in een Kamerbrief.

Gezondheidsdeskundigen roepen al langer om het terugdringen van het gebruik van antibiotica. Door het veelvuldig gebruik in de veehouderij worden bacteriën resistent. Dat betekent dat ze niet meer te bestrijden zijn met gangbare middelen en dat is een bedreiging voor de volksgezondheid.

Boeren die antibiotica willen gebruiken die van groot belang zijn voor de volksgezondheid moeten vanaf volgend jaar eerst testen of de bacteriën die ze willen bestrijden daar gevoelig voor zijn. De Nederlandse Voedel- en Warenautoriteit heeft een klein onderzoek gedaan naar antibioticagebruik bij vleeskalkoenen. De zorgvuldigheidseisen voor dierenartsen zouden voor verbetering vatbaar zijn, maar er zijn geen overtredingen geconstateerd.

Een voorbeeld van een resistente bacterie is MRSA, ook bekend als de ziekenhuisbacterie. Sinds in 2006 bleek dat een groot deel van de varkens en varkenshouders de bacterie draagt, wordt aan ziekenhuispatiënten gevraagd of zij in contact zijn geweest met levende varkens. Als dat het geval is, worden zij eerst op de aanwezigheid van MRSA gecontroleerd.