'Kentucky vervolgt atheïsten'

Verschillende Amerikaanse staten zijn onlangs de 21e eeuw ingestapt met liberale wetgeving als de legalisatie van wiet, het legaliseren van homohuwelijken en het versoepelen van abortuswetten. In Kentucky doet men echter verwoede pogingen om de staat terug de 17e eeuw in te schoppen.

De organisatie American Atheists doet namelijk al vier jaar lang verwoedde pogingen om een wet geschrapt te krijgen, die atheïsten discrimineert. Kentucky, niet toevallig een staat die sterk geassocieerd wordt met rednecks en inteelt, nam in 2008 namelijk een wet aan die iedereen verplicht te erkennen dat de veiligheid van de staat afhankelijk is van de Almachtige God.

Hoewel de man die de wet voorstelde, Tom Riner, niet specifieerde of hij Allah, Yahweh, Thor of een van de circa 3000 andere goden bedoelde, noch hoe iets dat niet bestaat zo belangrijk kan zijn voor de veiligheid van de staat, werd de wet toch aangenomen. Iedere atheïst die het tegendeel beweert, kan momenteel 12 maanden celstraf krijgen.

Daarop begon American Atheists namens tien inwoners van Kentucky een rechtzaak bij een lokale rechtbank. Deze wonnen ze eenvoudig: de rechtvaardige rechter besliste dat de wet in strijd is met het eerste amendement van de Amerikaanse grondwet, dat vrijheid van meningsuiting (freedom of speech) garandeert. Hieronder valt onder meer vrijheid van religie. De schrandere man merkte op dat, hoewel men vroeger misschien die onzin geloofde, de staat burgers niet kan dwingen tegenwoordig hetzelfde te denken.

Helaas triomfeerde de dwaasheid spoedig. Een beroepsrechtbank verwierp het vonnis. Eén van de rechters, die het oneens was met de conclusie van haar collega's, wees er fijntjes op dat ze zojuist een stel waanbeelden tot feit hadden gebombardeerd.

Maar Ser, zul je vragen, waarom is dit nou nieuws? Dat zal ik je zeggen: het falende rechtssysteem in Kentucky heeft het zo ver doen komen dat een blatante schending van de grondrechten van haar inwoners helemaal bij het hoogste gerechtshof van de VS terecht moet komen. American Atheists heeft namelijk gevraagd het zogenaamde Supreme Court de zaak te behandelen.

Toch betekent dit niet dat de waanzinwet snel zal verdwijnen. Het Supreme Court behandelt namelijk maar één op de duizend aanvragen die het binnenkrijgt. Totdat zij hebben besloten of het de moeite waard is om de mensenrechten van hun burgers te verdedigen, moeten de atheïstische burgers van Kentucky geen domme dingen doen, zoals opstaan voor de dingen waar ze in geloven.