Timmermans: situatie Gaza 'zeer zorgelijk'

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) noemt de vijandigheden tussen Israël en Hamas 'zeer zorgelijk'. "Men opereert in een zeer explosieve situatie", zei hij. De minister doet een dwingend beroep op beide partijen om de situatie niet te laten escaleren.

"Ik hoop dat Hamas stopt met de raketaanvallen vanaf de Gazastrook", zei hij na afloop van de ministerraad. "En Israël moet de situatie niet laten escaleren." Volgens Timmermans 'ziet het er niet goed uit'.

Donderdag zei Timmermans dat Hamas de hoofdverantwoordelijke is voor wat er in de Gazastrook gebeurt. "Hamas heeft stelselmatig raketten afgevuurd op Israël, dat op grote schaal gedaan en gedurende lange tijd en is zo hoofdverantwoordelijke voor de reactie die daarop gekomen is", zei Timmermans in de Kamer.

Volgens de bewindsman heeft Israël het 'volste recht' om zichzelf te verdedigen, maar dat moet wel proportioneel zijn. Israël liquideerde woensdag de leider van de militaire tak van Hamas.

PVV-leider Geert Wilders wil dat het kabinet Israël 'publiekelijk voor honderd procent steunt, inclusief hun recht op zelfverdediging'. "Hoe harder het terroristentuig van Hamas en Islamic Jihad wordt aangepakt hoe beter", vindt Wilders.


Timmermans: situatie Gaza 'zeer zorgelijk' (Foto: Novum)