Meer verkeersboetes in derde kwartaal 2012

De Nederlandse overheid heeft in het derde kwartaal van 2012 een half miljoen meer verkeersboetes uitgedeeld dan in het kwartaal daarvoor. Dat heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie donderdag bekendgemaakt. Het totaal aantal verkeersboetes in 2012 blijft tot dusver echter licht achter bij de cijfers uit 2011.

Vooral voor door rood rijden en snelheidsovertredingen werden meer boetes uitgedeeld. Sinds januari zijn in totaal zeven miljoen boetes uitgedeeld. Dat is een daling van iets meer dan drie procent vergeleken bij 2011.

Het toegenomen aantal snelheidsovertredingen in het derde kwartaal werd vooral begaan op wegen met trajectcontroles. Daar steeg het aantal boetes wegens te hard rijden flink: van ruim 301 duizend naar bijna 474 duizend. De stijging is deels te wijten aan het nieuwe trajectsysteem op de A2, zegt het ministerie. Tussen 23 juli en 20 september werden hier bijna 190 duizend hardrijders betrapt. Dat was goed voor een bedrag van ruim 13,5 miljoen euro.

In totaal werden ruim 63 duizend, bijna een kwart meer, boetes uitgedeeld voor rijden door rood licht. Dit komt volgens het ministerie wellicht doordat het OM vorig jaar op grote schaal is begonnen analoge flitspalen te vervangen door digitale exemplaren. De nieuwe flitspalen zijn een stuk minder gevoelig voor storingen.