Onderzoek naar gehoorschade jongeren

Een onderzoek moet uitwijzen hoeveel jongeren last hebben van blijvende gehoorschade door het luisteren naar harde muziek. Dat meldt staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) donderdag in een reactie op Kamervragen van PvdA, CDA en ChristenUnie. De partijen wilden opheldering naar aanleiding van een artikel in het AD.

De krant schreef begin oktober dat ruim negentig procent van de jeugd na het stappen last heeft van het gehoor. Een dag later heeft twee op de vijf stappers nog last van een piep in de oren.

Het onderzoek van de ministeries van Volksgezondheid en Sociale Zaken en Werkgelegenheid en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) richt zich niet alleen op het aantal jongeren dat gehoorschade heeft opgelopen, maar ook op de maatschappelijke kosten hiervan. Medio volgend jaar moeten de resultaten bekend zijn.

"Ik deel uw zorgen over jongeren die gehoorschade oplopen", zegt Van Rijn. De muzieksector nam zelf al stappen om gehoorschade te voorkomen, zoals het uitdelen van oordopjes en voorlichtingscampagnes. Eind dit jaar worden deze maatregelen geëvalueerd. "Ik zal op basis van deze evaluatie bekijken of de huidige aanpak werkt of dat er nadere actie nodig en gewenst is."