Groepsaanranding tijdens schoolfeest

Raadslid Gerard van As van de politieke partij Nieuw Elan in Alphen aan den Rijn heeft de gemeente het hemd van het lijf gevraagd over een schokkend incident. Een meisje op het Scala College aldaar zou daar vorige week door een grote menigte zijn aangerand.

Het meisje was op 1 november aanwezig op een schoolfeest voor tweede- en derdejaarsleerlingen. Hier zou zij het slachtoffer zijn geworden van een groepsaanranding. Hieraan zouden maar liefst tien tot twaalf personen hebben deelgenomen.

De leiding van het Scala College heeft nog niet gereageerd op het mogelijke incident. Het is tevens nog niet bekend of er aangifte is gedaan bij de politie.

Update 14.55 uur:
Inmiddels is er meer bekend over de schokkende aanranding. De Telegraaf weet inmiddels te melden dat het slachtoffer een meisje van 15 jaar oud is. Tijdens het feest werd ze op de dansvloer door elf medescholieren lastiggevallen, waarvan drie haar ook onzedelijk hebben betast. De rest van de scholieren keek toe en deed niets.

Het meisje heeft diezelfde avond nog aangifte gedaan wegens aanranding. De politie is inmiddels een onderzoek gestart naar het incident. De schoolleiding heeft alle ouders schriftelijk op de hoogte gesteld van de aanranding. De school heeft alle elf betrokken leerlingen geschorst.

Update 17.45 uur:
Volgens de school liggen de feiten toch iets anders. "Op het feest dansten er elf leerlingen om de scholiere heen", vertelt vestigingsdirecteur van de onderbouw Hennie Weeber vandaag aan Omroep West. "Twee of drie jongens hebben toen aan haar billen en borsten gezeten. De scholiere heeft dit gemeld aan de leiding en de volgende dag hebben we alle elf de jongens gesproken."

De elf daders zijn twee dagen geschorst geweest maar hebben inmiddels gewoon hun lessen weer hervat. Langer schorsen is niet mogelijk zonder een onderzoek van de Onderwijsinspectie. "We kunnen dit incident natuurlijk niet accepteren en daarom hebben we ook direct ingegrepen. We moeten nu afwachten wat de politie gaat doen."

Volgens de regionale zender is het meisje overigens 14 jaar en vond het incident plaats in sporthal De Arena. Het meisje gaat inmiddels ook weer naar school. Zij maakt het volgens Weeber naar omstandigheden goed.

De school kan pas na het onderzoek verdere maatregelen nemen tegen de elf scholieren. De politie ontkent echter dat er aangifte is gedaan van aanranding. Wel heeft het meisje met de zedenpolitie gesproken.

Update 21.25 uur:
De gemeente Alphen aan den Rijn, de politie en de school hebben zojuist gezamenlijk een verklaring afgegeven. Hierin staat dat het 'in ieder geval duidelijk is dat er geen sprake is van een grootschalig incident', meldt Omroep West op haar website.

"Op 1 november heeft het Scala College in Alphen aan den Rijn een schoolfeest gehouden voor de onderbouw", aldus de verklaring. "Een van de leerlingen heeft tijdens het feest bij de schoolleiding aangegeven dat zij door enkele leerlingen onzedelijk is betast. Een dag later is een aantal leerlingen enkele dagen geschorst en is de zaak door de school aan de politie overgedragen."

De verklaring vermeldt verder nog dat het nog onbekend is of het slachtoffer en haar ouders aangifte zullen doen. Verder zat het met de beveiliging op het feest wel goed. "Tijdens het feest was beveiliging aanwezig en hielden docenten toezicht. De schoolleiding en docenten bespreken hoe het toezicht in het vervolg nog verder kan worden verscherpt."