Goedkoper medicijn geeft vaak problemen

Apothekers worden door nieuwe regels vaak verplicht om patiënten andere medicijnen mee te geven dan welke hun arts ze voorgeschreven heeft. Tegelijkertijd is dat tegen de regels, aangezien de patiënt en de arts daar toestemming voor zouden moeten geven.

Zorgverzekeraars vergoeden alleen nog het goedkoopste medicijn dat de voorgeschreven werkzame stof bevat. Als patiënten toch het oorspronkelijk voorgeschreven medicijn willen gebruiken, dan zullen ze dat zelf moeten betalen. Veel patiënten kunnen dat niet.

Toch zijn die goedkopere varianten vaak verre van identiek aan de duurdere medicijnen waardoor ze ernstige bijwerkingen tot gevolg kunnen hebben bij mensen met bijvoorbeeld psychiatrische problemen of mensen met epilepsie. Ook getransplanteerde organen zouden door de bijwerkingen afgestoten kunnen worden.

Volgens de apothekers wordt het probleem veroorzaakt door het zogenoemde preferentiebeleid. Een bestuurslid van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) laat weten dat de regels apothekers opzadelen met een flink ethisch dilemma. "Ik moet de mensen helpen, ik heb zelfs zorgplicht. Maar ik heb ook een bedrijf. Ga ik uit eigen zak bijbetalen, of stuur ik die patiënt met een goedkoper generiek naar huis?"