Beatrix beëdigt tweede kabinet-Rutte

Koningin Beatrix beëdigt maandag het kabinet van PvdA en VVD onder leiding van premier Mark Rutte. Het is voor het eerst dat deze ceremonie op Paleis Huis ten Bosch zichtbaar is voor de buitenwacht. Daarna volgt rond 11.50 uur de traditionele bordesscène op de trappen van het paleis in Den Haag.

De beëdiging van de ministers was tot nu toe altijd besloten. Na de beëdiging van de dertienkoppige ministersploeg worden rond 13.00 uur de zeven staatssecretarissen ingezworen. Zowel de NOS als RTL Nieuws doet live verslag van de beëdiging, die via één camera op afstand wordt vastgelegd.

De directeur van het kabinet van koningin Beatrix leest de eed of de belofte voor, waarna de bewindslieden moeten beloven dat ze hun ambt 'getrouw' zullen vervullen en de grondwet respecteren. Na het officiële gedeelte gaan de ministers en de staatssecretarissen naar hun departement. Om 16.00 uur vergadert de ministerraad voor het eerst in zijn nieuwe samenstelling.

De eerste formatie zonder bemoeienis van het staatshoofd heeft 54 dagen geduurd. Rutte heeft koning Beatrix zondagmiddag bijgepraat over de stand van zaken rond de formatie. Het kabinet-Rutte 2 kwam zaterdag aan het begin van de avond al bijeen voor zijn oprichtingsvergadering, het zogeheten constituerend beraad.

De nieuwe bewindslieden wacht een zware taak, aangezien ze vrijwel allemaal forse bezuinigingen moeten waarmaken. De coalitie wil zestien miljard euro bezuinigen en heeft in het regeerakkoord aanzienlijke hervormingen aangekondigd, onder meer op het vlak van de hypotheekrenteaftrek, belastingtarieven, de arbeidsmarkt en het inkomensafhankelijk maken van de zorgpremie. Vooral tegen dit laatste is al veel protest ontstaan.

De Tweede Kamer debatteert woensdag met het kabinet over de regeringsverklaring.