Moeder doodt kind om trage koranstudie

Regelmatig zeggen moslimextremisten dat we ons gewoon tot de islam moeten bekeren, als we willen blijven leven. Maar voor één vrouw was zelfs dat niet genoeg. Ze doodde haar zoon omdat z'n koranstudie niet voorspoedig genoeg verliep.

Yaseen Ali Ege was een doodnormale zevenjarige, met één grote handicap: een gestoorde moeder met reliwaan. In de hoop dat haar zoon een hafiz [iemand die de koran uit z'n hoofd kent, red] zou worden, deed ze hem op gevorderde cursussen bij de lokale moskee, en ze stelde een deadline: Yaseen moest binnen 3 maanden 35 pagina's uit zijn hoofd kennen.

Yaseen had echter hele andere plannen. In plaats van als een vrome moslim een sprookjesboek uit z'n hoofd te leren, deed hij liever heidense en verdorven dingen als spelen met z'n vriendjes. "Yaseen was niet erg goed," zo vertelde moeder Sara: "na één jaar oefenen kende hij pas één hoofdstuk".

Sara, 32 jaar en universitair opgeleid, besloot naar eigen zeggen op aandringen van Satan haar zoon eens wat pedagogische tikken te geven. Met een hamer, een slipper en haar vuisten, welteverstaan. Het blijkt dat zevenjarige jochies er niet zo goed tegen kunnen als je ze met een hamer bewerkt, want Yaseen gaf de geest. Sara verklaarde later dat ze zich oneindig veel beter voelde toen ze het kind had doodgeslagen.

Dat Sara ondanks haar reliwaan nog een beetje besef van goed en slecht had, bleek wel uit het feit dat ze de moord probeerde te verdoezelen: ze stak het lijk in brand. In eerste instantie werkte haar misleiding, want men dacht dat het jochie overleden was in een huisbrand. Eén van de brandweermannen heeft zelfs nog geprobeerd Yaseen te reanimeren. Autopsie wees echter al snel uit dat hij al daarvoor niet meer in leven was.

Een rechter in hun thuisstad Cardiff buigt zich momenteel over de zaak. Sara ontkent alles, en Yaseen's vader Yousuf staat nog steeds achter zijn vrouw.