Drie op vier verkochte smartphones op Android

Android heeft opnieuw zijn leidende positie op de smartphonemarkt verstevigd. In het derde kwartaal waren drie op de vier verkochte smartphones uitgerust met het besturingssysteem van Google, een stijging van ruim zes procentpunt in vergelijking met het tweede kwartaal van 2012. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau IDC.

Van de ruim 181,1 miljoen verkochte smartphones ging het in 136 miljoen gevallen om Android-toestellen. Het systeem is onder meer te vinden op de telefoons van Samsung en HTC. Vorig jaar rond deze tijd had Android nog 57,5 procent van de markt in handen.

De winst van Google gaat ten koste van iOS van Apple, Blackberry en Symbian. De laatste verdwijnt mogelijk helemaal van het toneel nu Nokia over is gegaan op het Windows-besturingssysteem van Microsoft.

Windows is in vergelijking met vorig jaar ook de enige groeier op de markt naast Android. Naar verwachting stijgt die groei in het vierde kwartaal dankzij de lancering van de Windows Phone 8. Ook Apple's iOS laat in het vierde kwartaal mogelijk hogere cijfers zien door de komst van de iPhone 5.


Drie op vier verkochte smartphones op Android (Foto: Novum)