Dekkingsgraad pensioenfondsen gestegen

De gemiddelde dekkingsgraad van pensioenfondsen is afgelopen maand gestegen naar 102 procent. Een maand eerder lag de dekkingsgraad nog op 97 procent. De stijging heeft de maken met de nieuwe rekenrente die eind september is ingevoerd. Dat constateert Aon Hewitt in zijn maandelijkse Pensioenthermometer.

Volgens een woordvoerder van Aon Hewitt zou de stijging zonder aanpassing van de rekenrente beperkt zijn. In dat geval zou de dekkingsgraad op 98 procent uitkomen.

Ondanks de stijging zitten de pensioenfondsen nog onder het wettelijk vereiste minimumniveau van 105 procent. Wel kunnen ze met een niveau van boven de honderd procent voldoen aan hun verplichtingen. De vereiste extra vijf procent moet dienen als minimum buffer.

Pensioenfondsen berekenen met de rekenrente de toekomstige kasinhoud, en dus hun dekkingsgraad. Door de aanpassing van de rekenrente naar gemiddeld 4,2 procent wordt die minder gevoelig voor schommelingen op de financiële markten. Hierdoor valt de dekkingsgraad van pensioenfondsen hoger uit. Eerst moet worden gerekend met de marktrente, die momenteel heel laag staat. Door de aanpassing hoeven minden fondsen te korten, en met een lager percentage.