'Poetin niet geveld door vlucht met kraanvogels'

De Russische president Vladimir Poetin is niet geveld door zijn vlucht met een zwerm kraanvogels. Dat heeft zijn woordvoerder Dmitri Peskov donderdag gezegd. De afgelopen weken heeft Poetin zijn officiële residentie nauwelijks verlaten en er doen geruchten de ronde dat hij ziek of geblesseerd zou zijn.

Donderdag citeerde de krant Vedomosti bronnen bij het Kremlin die zeiden dat Poetins vlucht in september in een gemotoriseerde hangglider en met een nepsnavel op, hem parten heeft gespeeld. Een oude blessure zou opspelen. De 60-jarige Poetin begeleidde in Vladivostok bedreigde Siberische witte kraanvogels op hun tocht naar een warmere, zuidelijker gelegen plek.

Poetin komt minder vaak in het Kremlin, omdat hij niet wil dat zijn konvooi verkeersopstoppingen veroorzaakt, aldus Peskov. Voor het presidentiële konvooi worden grote delen van een belangrijke doorgangsweg afgezet, iets wat veel inwoners van Moskou irriteert. Poetin zegde echter ook enkele reisjes naar het buitenland af, maar volgens Peskov is er niet één oorzaak voor die afzeggingen. Hij bevestigde tegenover persbureau RIA Novosti wel dat Poetin last heeft van een oude blessure, maar zei dat dat niets te maken heeft met de kraanvogelvlucht, die veel media-aandacht kreeg.

"Hij heeft inderdaad een spier verrekt, iets wat al voor Vladivostok is gebeurd. Hij had toen al een spierblessure", zei Peskov. "We hebben het nooit geprobeerd te verhullen, want een sportman heeft veel blessures, maar die vormen geen enkele beperking voor zijn activiteiten."

De vlucht met de hangglider was slechts een van Poetins mediastunts. Eerder verschenen er onder meer foto's van Poetin die met ontbloot bovenlichaam paardrijdt, Poetin die een verdoofde ijsbeer aait en Poetin die in een Siberische rivier zwemt. Hij gaf onlangs toe dat sommige van zijn spectaculaire acties in scène zijn gezet. Poetin is ook een fervent skiër en judoka.


'Poetin niet geveld door vlucht met kraanvogels' (Foto: Novum)