Coffeeshops sceptisch over schrappen wietpas

Coffeeshophouders zijn uiterst sceptisch over de plannen van het nieuwe kabinet. VVD en PvdA willen de wietpas schrappen, maar klanten van coffeeshops moeten in de toekomst wel een identiteitsbewijs en een uittreksel van het bevolkingsregister tonen. Lood oud om ijzer, menen de coffeeshophouders.

"We zijn natuurlijk blij dat coffeeshops geen besloten clubs meer worden en geen ledenlijst meer hoeven te hebben", zegt Ferry de Boer van het Landelijk Overleg Coffeeshopbonden (LOC). "Maar bij sommige gemeenten moet je bij de aanvraag van een uittreksel van het bevolkingsregister zeggen waarvoor je dat nodig hebt. Dan is de privacy van blowers dus opnieuw in het geding."

Volgens voorzitter van de Vereniging van Officiële Coffeeshophouders Maastricht (VOCM) en eigenaar van coffeeshop Easy Going Marc Josemans stelt het schrappen van de wietpas in het regeerakkoord weinig voor. "Het is nagenoeg geen enkele verbetering. Een uittreksel van het bevolkingsregister is drie maanden geldig. Bij de gemeente weten ze dan ook wel hoe laat het is als je vier keer zo'n ding hebt opgehaald. Dat is een ongeoorloofde inbreuk op de privacy."

Het LOC vestigt de hoop op lokale overheden. In het regeerakkoord staat dat 'de handhaving van het ingezetenencriterium' in overleg gaat met de gemeenten. Die hebben hier dus enige vrijheid in. De Boer verwacht dat er op lokaal niveau nog wel een 'robbertje zal worden gevochten'.

Het nieuwe kabinet wil ook het gehalte werkzame stoffen in softdrugs maximeren. "Een vage kreet", vindt De Boer. "Wat wordt hiermee bedoeld, en waarom moet dit? Wij zijn in principe voor een 'bijsluiter', zodat blowers weten wat ze roken. Maar ik ben benieuwd wat het kabinet precies wil bereiken met deze maatregel."

Josemans schoot in de lach toen hij deze passage in het regeerakkoord las. "De manier waarop coffeeshops aan hun wiet komen is absurd. Ik mag dit niet kopen en de mensen die het verkopen mag ik niet kennen. Nu moet ik van de overheid dus eisen gaan stellen aan de waar die ik niet mag inkopen, van mensen die ik niet mag kennen."