'Regeerakkoord slecht voor huurders en starters'

Het regeerakkoord is slecht voor de woningmarkt en huurders. Er worden maatregelen genomen die huurders zwaar treffen in de portemonnee. Dat stelt de Woonbond maandag in een reactie. Ondertussen krijgen starters op de koopwoningmarkt het nog moeilijker, stelt Vereniging Eigen Huis.

Volgens de Woonbond zorgen de plannen in het regeerakkoord er niet voor dat de woningmarkt beter gaat functioneren, maar voor een volledige investeringsstop in de huursector. De belangenorganisatie wijst onder meer naar de aanpak van scheefwoners. "Huurders moeten straks fors meer huur betalen, maar dat leidt niet tot de voor de woningmarkt zo noodzakelijke investeringen in nieuwbouw, woningverbetering en energiebesparing", stelt de bond.

Vereniging Eigen Huis (VEH) stelt onaangenaam verrast te zijn dat in het nieuwe regeerakkoord het fiscale onderscheid tussen bestaande en nieuwe hypotheken wordt gehandhaafd. Ook door onder meer een lager maximum voor hypotheken en hogere bijkomende kosten wordt de rekening vooral bij starters op de koopwoningmarkt neergelegd, aldus VEH. "Die groep krijgt te maken met een stapeling van maatregelen die het nog moeilijker maakt een huis te kopen."

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) is minder negatief. Hoewel het kabinet versoberingen doorvoert aan de koopkant, wordt volgens NVM-voorzitter Ger Hukker geen 'greep in de kas' gedaan. "Dat geld wordt teruggegeven in de vorm van lagere belastingtarieven."

VVD-leider Rutte zei tijdens de presentatie van het akkoord dat het beperken van de hypotheekrenteaftrek een 'gevoelige concessie' is voor de VVD, maar noemde de maatregel 'in het licht van het totaalpakket aanvaardbaar'. Tijdens de campagne had hij verzekerd dat hier niet aan zou worden getornd.