VVD en PvdA zakken weg in peiling

De beoogde regeringspartijen VVD en PvdA zijn volgens de wekelijkse peiling van Maurice de Hond in totaal 10 zetels kwijtgeraakt sinds de verkiezingen. De PvdA zou uitkomen op 31 zetels, 7 minder dan bij de verkiezingen op 12 september. De VVD zou er 38 halen, een verlies van 3, blijkt uit de zondag gepubliceerde peiling.

Daarmee zouden de twee partijen hun meerderheid in de Tweede Kamer kwijt zijn. Dat was ook vorige week al het geval. Toen haalde de PvdA net als nu 31 zetels. De VVD had er toen nog 40. Afgelopen dagen lekten delen van het op handen zijnde regeerakkoord uit. Daaruit blijkt dat de partijen de hypotheekrenteaftrek voor bestaande gevallen willen aanpakken. Ruim de helft van de VVD-stemmers valt dat erg tegen.

Volgens De Hond heeft de VVD echter nog steeds een groter electoraal potentieel dan de PvdA. Meer VVD-kiezers overwegen opnieuw op dezelfde partij te stemmen dan PvdA-kiezers. Bovendien noemen PvdA-stemmers vaker een alternatief: 42 procent geeft de SP een kans, 25 procent D66. Bij de VVD geeft 24 procent D66 een kans en 18 procent de PVV.

Van het zetelverlies in de peiling van De Hond profiteert vooral de SP, met 6 zetels winst. Dat zou deze partij op 21 zetels brengen. D66 en 50PLUS staan elk op 2 zetels winst. GroenLinks komt uit op 2 zetels, een verlies van 2.

Het CDA blijft volgens de peiling steken op 13 zetels, het aantal dat ook bij de verkiezingen werd behaald. Volgens De Hond heeft de partij een zwakke electorale positie. Slechts 16 procent van het totale aantal kiezers geeft de partij een kans op hun stem.