'Griekenland moet eigen broek ophouden'

Wanneer Griekenland uitstel krijgt om het begrotingstekort terug te dringen, dan moet het land dat zelf financieren. Maar van uitstel van de maatregelen die het land moet nemen om orde op zaken te stellen, kan geen sprake zijn. Dat zei minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) vrijdag na afloop van de ministerraad.

Het Financieele Dagblad meldde donderdag dat Griekenland mogelijk een derde noodpakket nodig heeft. Daarnaast zou het land twee jaar extra de tijd krijgen van de zogeheten trojka om orde op zaken te stellen. Het land onderhandelt momenteel met het IMF, de ECB en de Europese Commissie hierover.

De bewindsman verklaarde geen tegenstander te zijn van uitstel als blijkt dat Griekenland meer tijd nodig heeft om de tekorten terug te dringen vanwege onverwachte economische tegenwind. Maar dit mag niet leiden tot een derde steunprogramma, zei de bewindsman. Ook is het geen reden om noodzakelijke hervormingen en bezuinigingen uit te stellen. "Maar we moeten wel wachten op de trojka, dat zeg ik er ook heel nadrukkelijk bij."

Het extra geld dat Griekenland nodig heeft vanwege het uitstel, moet het land dan zelf financieren, zegt De Jager. "Griekenland moet zelf de eigen broek ophouden." Volgens hem zijn daar ook mogelijkheden voor. Premier Mark Rutte (VVD) wilde donderdag nog niet reageren op het bericht dat Griekenland een derde pakket zou nodig hebben. Hij wil eerst het rapport van de trojka afwachten.