ChristenUnie-wethouder verstrengelde belangen

Wethouder Jan den Uil (ChristenUnie) van de Zuid-Hollandse gemeente Lansingerland heeft niet integer en in strijd met de gedragscode gehandeld. Hij hield zijn zakelijke belangen niet altijd gescheiden van zijn politieke bezigheden. Dat oordeelt het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING).

Den Uil, die sinds 2001 wethouder voor onder meer bouwprojecten, grondzaken en volkshuisvesting is, is ook directeur en mede-eigenaar van een architectenbureau, dat in nagenoeg hetzelfde werkveld opereert. Hoewel hij hier doorgaans open en transparant over is geweest, heeft hij zich niet altijd voldoende gerealiseerd wat hier de consequenties van zijn voor zijn gedrag als wethouder, aldus BING.

De politicus heeft er niet altijd alles aan gedaan om de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen. Dit is in meerdere dossiers geconstateerd. Den Uil heeft zichzelf, zijn architectenbureau of anderen niet bevoordeeld, maar bij een project heeft hij wel de schijn gewekt dat dat het geval is.

Hij hield zich niet afzijdig oen de grondprijs ter sprake kwam voor een te bouwen gezondheidscentrum, dat werd ontworpen en gebouwd door zijn eigen bureau, dat ook de bouwvergunning aanvroeg.

Het integriteitsbureau merkt op dat Den Uil niet of nauwelijks is aangesproken door zijn medecollegeleden of andere betrokkenen. Pas nadat in de gemeenteraad vragen waren gesteld, zijn de afspraken aangescherpt en is er meer aandacht voor het onderwerp gekomen.

De gemeenteraad had het bureau eind mei opdracht gegeven een onderzoek uit te voeren naar de politicus. De raad bespreekt het rapport volgende week donderdag. Het gemeentebestuur wil tot die tijd geen commentaar geven.

Op de website van de gemeente staat dat Den Uil tot 1 januari bezoldigd directeur is van Terrena Architecten en Terrena Bouwmanagement, waarvan hij 25 procent van de aandelen bezit.