'Trojka wil derde noodpakket Griekenland'

De inspecteurs die namens de schuldeisers van Griekenland de voortgang in het land bekijken, dringen aan op een derde noodpakket voor het land. Het land heeft een lening nodig van nog eens zestien tot achttien miljard euro. Dat schrijft Het Financieele Dagblad op basis van 'hoge EU-bronnen'.

De rente voor de al uitstaande leningen zou daarnaast omlaag moeten en het land zou twee jaar langer moeten krijgen voor hervormingen en bezuinigingen. Dat laatste voorstel lekte woensdag al uit via de Griekse minister van financiën Yannis Stournaras en de Süddeutsche Zeitung. De Europese Commissie ontkende echter meteen dat deze toezegging al is gedaan.

De eurolanden zouden volgens de inspecteurs, die namens het Internationaal Monetair Fonds, de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank met Griekenland onderhandelen, met de lening over de brug moeten komen. Griekenland heeft al twee noodpakketten gekregen, 110 miljard euro in 2010 en 130 miljard euro een jaar geleden. Het land is momenteel in onderhandeling over een tranche van ruim dertig miljard euro uit dat tweede pakket.

Het voorstel van de trojka kan tot grote problemen leiden binnen de eurozone. De Nederlandse regering heeft steeds gezegd uitstel te overwegen, maar alleen als dat geen extra geld kost. De Zuid-Europese landen kunnen een schuldherstructurering zoals voorgesteld amper betalen, omdat zij zelf veel geld kwijt zijn aan het lenen van geld.

Premier Mark Rutte (VVD) wilde donderdagochtend niet reageren op het bericht. "We wachten het rapport van de trojka af", herhaalde hij. Dat rapport wordt op korte termijn verwacht.