'VVD'er Van Rey benaderde ook collega-wethouder'

De van corruptie en lekken verdachte oud-wethouder van Roermond Jos van Rey (VVD) heeft ook geheime informatie aangeboden aan zijn collega-wethouder en partijgenoot Vincent Zwijnenberg. Dat schrijft Dagblad de Limburger dinsdag op basis van bronnen.

Fractievoorzitter van GroenLinks Marianne Smitsmans zei maandag al dat er nog meer personen betrokken zijn bij de zaak. Dat had de politica vernomen van de Rijksrecherche. Nadat burgemeester Henk van Beers (CDA) en de gemeentesecretaris op haar hadden ingepraat, besloot ze geen namen en rugnummers te noemen.

Het landelijk parket van het Openbaar Ministerie bevestigt desgevraagd dat Zwijnenberg is verhoord. De wethouder, die in Roermond verantwoordelijk is voor onder meer veiligheid, communicatie en informatievoorziening, is echter geen verdachte in het onderzoek. Er zijn geen aanwijzingen dat hij is ingegaan op het aanbod van Van Rey.

Van Rey stapte maandagavond op als wethouder van de Limburgse stad. Ook kondigde hij zijn vertrek aan uit de Eerste Kamer. Van Rey wordt verdacht van het lekken van informatie uit de vertrouwenscommissie voor de benoeming van een nieuwe burgemeester in Roermond. Hij was adviseur van die commissie.

Van Rey zou informatie hebben doorgespeeld aan Ricardo Offermanns, burgemeester van Meerssen en kandidaat voor de post in Roermond. Offermanns, tevens VVD-voorzitter in Limburg, is ook verdachte in de zaak. Vanwege de affaire zag hij maandag af van zijn kandidatuur in Roermond. Zwijnenberg was naar verluidt ook kandidaat.

Volgens een woordvoerder van het gemeentebestuur wil Zwijnenberg vooralsnog niet reageren.