'Salmonellazalm Foppen onvoldoende getest'

Visbedrijf Foppen heeft de zalm die honderden mensen ziek heeft gemaakt vermoedelijk niet goed getest op afwijkingen. Als de procedures goed waren opgevolgd waren minder mensen ziek geworden. Dat zegt IJsbrand Velzeboer, expert op het gebied van voedselveiligheid, donderdag in Trouw.

De zalmschalen gingen mogelijk wekenlang besmet over de lopende band. Volgens Velzeboer heeft Foppen de procedures niet goed gevolgd. "Ten eerste moeten bedrijven analyseren of materiaal wel geschikt is voor gebruik met voedsel, dat is hier duidelijk niet het geval", stelt hij.

Foppen had daarna de schoonmaakprocedures moeten herzien om te kijken of die nog wel geschikt waren voor het nieuwe materiaal. "In dit geval lijken de schalen mij niet goed schoongemaakt. Verder is het nemen van proefmonsters onderdeel van elk voedselveiligheidsprogramma."

Bij letselschade-expert Yme Drost hebben zich inmiddels zo'n twintig mensen gemeld die een schadevergoeding eisen van Foppen. Dat zei hij donderdagochtend op Radio 1. Het gaat om claims van enkele honderden tot een paar duizend euro. Enkele slachtoffers lagen enige tijd in het ziekenhuis nadat ze van de besmette zalm hadden gegeten.

Na het eten van de salmonellazalm werden zeker 550 mensen ziek. Twee mensen zijn overleden aan de gevolgen van de besmetting. Beide cijfers liggen volgens het RIVM vermoedelijk een stuk hoger.


'Salmonellazalm Foppen onvoldoende getest' (Foto: Novum)