Nederlandse marine onderschept piraten

De Hr. Ms. Rotterdam, die rond de Hoorn van Afrika actief is bij de antipiraterijmissie waar Nederland aan deelneemt, heeft donderdagochtend zeven Somalische piraten opgepakt. Het schip kwam in actie toen een Spaans vissersschip een aanval meldde. Zondag en maandag bracht prins Willem-Alexander nog een bezoek aan de Rotterdam.

Het Nederlandse Landing Platform Dock (LPD), oftewel een amfibisch transportschip, kon in actie komen dankzij de 'goede coördinatie tussen de satven van de NAVO- en EU-taakgroepen', zo vertelt commandeur Ben Bekkering, de Nederlandse commandant van de NAVO-troepen in het gebied. Voor het oppakken van de piraten werden een Cougar-helikopter en een zogeheten boardingteam ingezet.

Dinsdag werd bekend dat de kroonprins en de commandant der stijdkrachten Tom Middendorp een bezoek aan het schip hadden gebracht. Ze kregen uitleg over de aanpak van de piraterij en de manier waarop de verschillende onderdelen van de krjigsmacht bij de missie samenwerken.

De nu opgepakte Somalische verdachten en hun boot, een skiff, worden aan boord van de Rotterdam vastgehouden. Aan boord van het Nederlandse schip bevinden zich ongeveer 350 militairen uit acht NAVO-landen. Naast het bestrijden van piraterij is de missie gericht op de opbouw van een regionale marine om de piraterij aan te pakken.


Nederlandse marine onderschept piraten (Foto: Novum)