Planeet van diamant ontdekt

Onderzoekers van de Amerikaanse Yale University hebben in samenwerking met Franse collega's een planeet ontdekt die voor minstens een derde uit diamant bestaat. De planeet bevindt zich in het sterrenbeeld Kreeft.

De wetenschappers hebben de planeet de weinig spectaculaire naam 55 Cancri gegeven. Die naam duidt op het sterrenstelsel waar de planeet te vinden is. De planeet heeft een twee keer zo grote massa als de Aarde, maar doordat hij voornamelijk uit koolstof bestaat, is hij wel ruim acht keer zo groot. Er werden al eerder planeten met een dergelijke samenstelling ontdekt, maar 55 Cancri is de eerste die ook daadwerkelijk rond een zonachtige ster draait.

De samenstelling van de planeet is niet het enige extreme aan de planeet. Zo kan het er ruim zestienhonderd graden warm worden en duurt een jaar er slechts achttien uur.

Enige kans om de planeet commercieel te exploiteren is er niet. 55 Cancri bevindt zich op zo'n 40 lichtjaar afstand van de Aarde. Zelfs met een snelheid van honderdduizend kilometer per uur zouden we er ruim 420 duizend jaar over doen om de planeet te bereiken.