Utrecht vreest einde coffeeshops door nieuw beleid

Als het landelijke coffeeshopbeleid wordt aangescherpt op de manier zoals het kabinet dat wil, verdwijnen alle coffeeshops uit het centrum van Utrecht. Het college van burgemeester en wethouders maakt zich grote zorgen en wil met het kabinet in gesprek om lokaal beleid mogelijk te maken.

In Utrecht is plaats voor zeventien coffeeshops. Er zijn er nu dertien, waarvan zeven in het centrum. Volgens burgemeester Aleid Wolfsen (PvdA) moeten die allemaal dicht als inderdaad alle shops moeten sluiten die op minder dan 350 meter van een school zijn gevestigd, zoals het coffeeshopbeleid van het demissionaire kabinet voorschrijft.

Het college blijft zich inzetten voor maatwerk, belooft Wolfsen in een brief aan de gemeenteraad. "Dat is nu meer aan de orde dan voorbereidingen voor de invoering van de wietpas."

Utrecht ziet bovendien de komst van de wietpas niet zitten, zo liet Wolfsen eerder al weten. De gemeente is bang dat de invoering van de pas voor veel overlast en illegale straathandel gaat zorgen. Volgens de burgemeester is de pas in de stad helemaal niet nodig.